Fodring af den ældre hest

Af Jana Sørensen, BSc Husdyrvidenskab

De fleste hesteejere ønsker at holde deres heste raske og sunde i lang tid. Heste aldres forskelligt, blandt andet spiller genetik, race og ridedisciplin en rolle for hvordan og hvornår heste aldres. Hestens behov ændrer sig gennem tiden og den aldrende hest har ofte specielle behov, som man bør imødekomme. Det er vigtigt at understrege at hvis din hest ikke trives, skal dyrlægen altid konsulteres. Der er dog en række ting du bør holde øje med hos den aldrende hest.

  • Hesten begynder at tabe sig eller har generelt svært ved at holde huld (Se vores vejledning til huldvurdering her). Der kan være flere grunde til at hesten taber sig. Den gamle hest har ofte udfordringer med tænderne. Dårlige tænder kan påvirke den mekaniske nedbrydning af foderet, så foderet ikke findeles tilstrækkeligt. Manglende findeling af foderet gør det svært for enzymerne i fordøjelsessystemet at nedbryde foderet til tilgængelige næringsstoffer. Udover ændringer i tandsættet så falder den mikrobielle forgæring i blindtarmen og tyktarmen hos den ældre hest. Antallet af mikroorganismer, som nedbryder plantefibre til kortkædede fedtsyrer, falder og den ældre hest vil ikke kunne udnytte grovfoderet som tidligere.

For at imødekomme udfordringer med tandsættet, kan man fodre den ældre hest med ad libitum grovfoder i blød kvalitet. Gerne fra første slæt og tidligt slået, for at få et proteinrigt og lettere fordøjeligt grovfoder. Undgå grov lucerne eller stikkende hø. Derudover kan man med fordel købe et Senior-foder og et fibersupplement som kan opblødes. HorsePro Senior tager højde for et øget energibehov og har en høj andel af varmebehandlede råvarer, der mere fordøjelige end traditionelle råvarer. HorsePro Fiber Plus bidrager med letfordøjelige fiberkilder og har et højt olieindhold – og er derfor et fantastisk supplement til heste der har svært ved at holde huld og svært ved at få fordøjelige fibre nok til at vedligeholde en sund tarmflora.    

  • Hesten er længere tid om at restituere og har problemer med muskelsætning. I takt med den stigende alder bliver muskelopbygningen mindre. Muskelopbygning er lig med proteinaflejring i kroppen. Proteinaflejring sker ved at proteinopbygningen er større end proteinnedbrydningen. Hos ældre heste er proteinnedbrydningen ofte lig eller større end proteinopbygningen. Man kan understøtte muskelopbygningen ved at dække hesten ind med kvalitetsprotein, der har et højt indhold af de essentielle aminosyrer (herunder Lysin og Methionin) som hesten skal bruge som byggesten. HorsePro Rice Up er et ideelt supplement til heste der har behov for at øge deres muskelmasse, idet produktet indeholder gamma oryzanol – det stof der ofte omtales som naturens eget steroid.  Muskelopbygningen kan sidst men ikke mindst understøttes af tilskuddet HorsePro Vital E som også kan anvendes ved stive og anspændte muskler. 

  • Hesten har svært ved at skifte pels eller har generel kedelig og mat pels. Dette kan være et generelt tegn på nærringstof-/vitamin-/mineralmangel hos heste. Heste danner en lang række B vitaminer ved mikrobiel forgæring af fibre i blindtarmen og tyktarmen. En nedsat fiberforgæring (som der ofte er hos ældre heste) medfører en nedsat dannelse af B-vitaminer. B-vitamin er essentiel i mange fysiologiske processer - herunder pelsskifte. Senior-foder er oftest sammensat efter behovet hos den ældre hest, således at hesten er dækket optimalt ind med vitaminer/mineraler, energi og protein. I perioderne med pelsskift kan det dog være nødvendigt at give hesten et B vitamin tilskud såsom HorsePro Vital B.

 

Anbefalede produkter til den ældre hest med specielle behov:

HorsePro Senior: https://www.horsepro.dk/product/29275/senior

HorsePro Fiber Plus: https://www.horsepro.dk/product/29265/fiber-plus

HorsePro Rice Up: https://www.horsepro.dk/product/36249/rice-up

HorsePro Vital E: https://www.horsepro.dk/product/50915/vital-e

HorsePro Vital B: https://www.horsepro.dk/product/50914/vital-b-liquid

 

OK