Fodring af heste på sommergræs

Græsset vokser godt i øjeblikket og heste og ponyers daglige behov for kalorier bliver oftest nemt dækket, når de går på græs – og endda så nemt, at mange heste faktisk bliver overvægtige i løbet af græsningsperioden. Typisk vil der være rigeligt kalorier (energi) og protein i græsset om foråret og frem til og med juli – men det afhænger selvfølgelig af vind og vejr. Men som mange hesteejere efterhånden er opmærksomme på, så bliver hestene ikke dækket ind med vitaminer og mineraler alene ved at gå på græs. Det er rigtig svært at se – for hesten er ser jo sund, rask og rund ud – den mangler da ikke noget! Men jo det gør den og for at forebygge forskellige mangler hos hesten, er det vigtigt, at den dagligt dækkes ind med vitaminer og mineraler.

Hestene i vækst

Det er især mineralerne hestene kommer til at mangle i foråret og først på sommeren. For føl, plage og ungheste kan det på den lange bane have stor betydning for deres holdbarhed. Heste i vækst har brug for mineraler (især calcium, fosfor, zink og kobber) samt protein til korrekt vækst. Hvis de ikke får tilstrækkelige mængder, vil de være i en øget risiko for at udvikle forskellige vækstproblemer. Når de går på græs, får de masser af energi (kalorier) sukker og dermed hurtig energi, så de risikerer at vokse for hurtigt og hvis de samtidig mangler mineraler, er det en rigtig dårlig cocktail. En hest der har haft vækstproblemer, vil potentielt have en reduceret holdbarhed, end dem der ikke har haft de samme udfordringer. Så det er klart bedre at forebygge end at helbrede!

Avlshoppen

Ligesådan er det vigtigt, at avlshoppen får hvad hun har brug for. Specielt er de sidste 3 mdr. af drægtigheden vigtig, da fosteret vokser mest i disse måneder og har brug for tilstrækkelige næringsstoffer til at få en så god start på livet som muligt. Bl.a. fødes føllet med et depot af kobber, der sikrer føllets behov for kobber i løbet af de første 2 mdr. Kobber er ét af de mineraler, der er vigtigst i forhold til føllets vækst. Derfor er det vigtigt at hoppens behov dækkes – især i de sidste 3 mdr. af drægtigheden og de første måneder af diegivningen. Når føllet er ca. 2 måneder, vil depotet af kobber være opbrugt, og det anbefales derfor at supplere føllet med f.eks. HorsePro Elite.

Heste i vedligehold og let ridning

De udvoksede heste og ponyer kan også sagtens få mangler på vitaminer og mineraler. Man vil dog oftest først se problemet efter nogle måneder – f.eks. i efteråret/vinteren efter hesten har gået på sommergræs uden tilskud af vitaminer og mineraler.

Eksempler på forskellige mineralmangler hos heste

 • Vækstproblemer hos føl, plage og ungheste – nedsat holdbarhed over længere sigt
 • Træt og uoplagt hest
 • Nedsat hovkvalitet og -vækst
 • Pels- og hudproblemer
 • Nedsat immunforsvar
 • Nedsat holdbarhed

For at gøre det nemt, overskueligt og økonomisk for dig, har vi derfor angivet nogle retningslinjer for, hvordan du kan bruge enten HorsePro Elite eller HorsePro Easy Nature – vores mest koncentrerede blandinger – når hesten går på græs – så hjælper du den med at være dækket ind 😊

HorsePro Elite – pillefoder

 • Heste i vækst (fra min. 2 mdr. og frem til færdigudvokset)
 • Drægtige og diegivende hopper
 • Ride- og sportsheste
 • Nøjsomme og/eller overvægtige heste og ponyer
 • Ældre heste der har svært ved at vedligeholde en god muskulatur

HorsePro Easy Nature – müslifoder

 • Ride- og sportsheste
 • Nøjsomme og/eller overvægtige heste og ponyer
 • Ældre heste der har nemt ved at holde huld

12 til 24 timers græs/dag – vejledende mængde foder – angivet i % af den normale daglige dosering

 

HorsePro Elite

HorsePro Easy Nature

Heste og ponyer i vækst

2 mdr. – ca. 3 år

75%

-

Drægtige hopper

75%

-

Diegivende hopper

Første 3 mdr.

50% (24 timer)

75% (12 timer)

-

Ride- og sportsheste*

50%

50%

Nøjsomme/overvægtige heste og ponyer**

50%

50%

Ældre heste

50%

50%

*Hvis din hest/pony bliver redet i mere end vedligehold/let arbejde – anbefaler vi at få udregnet en foderplan

**Overvej nøje om I kan begrænse adgangen til græs – HUSK overvægt disponerer for en lang række sygdomme.

2 til 4 timers græs/dag + supplement af grovfoder – vejledende mængde foder – angivet i % af den normale daglige dosering

 

HorsePro Elite

HorsePro Easy Nature

Heste og ponyer i vækst

2 mdr. – ca. 3 år

100%

-

Drægtige og diegivende hopper

100%

-

Ride- og sportsheste*

75%

75%

Nøjsomme/overvægtige heste og ponyer**

75%

75%

Ældre heste

75%

75%

*Hvis din hest/pony bliver redet i mere end vedligehold/let arbejde – anbefaler vi at få udregnet en foderplan

**Overvej nøje om I kan begrænse adgangen til græs – HUSK overvægt disponerer for en lang række sygdomme.

Fra august måned og frem mod sensommer og efterår vil et foder indeholdende protein være en fordel at bruge, da proteinindholdet i græsset falder fra august og frem, så her er det klart en fordel at fortsætte med at bruge HorsePro Elite eller HorsePro Easy Nature, men i fuld dosis.

Links:

HorsePro Elite: HorsePro - Hestefoder - Elite

HorsePro Easy Nature: HorsePro - Hestefoder - Easy Nature

OK