Foldtid

Af Lisa Petrén Bach Hansen, Cand. Scient. Animal Science, tidligere salgskonsulent

Hesteejere vil deres heste det bedste: De træner hesten mentalt og fysisk, og fodrer den med det rigtige foder, for at sikre at den er klar til opgaven. Mange heste holdes dog meget i boks, og kommer ud få timer hver dag. Der er ofte flere grunde til de få foldtimer, men en grund kan være hesteejerens frygt for foldskader – for hvilke hesteejer har ikke stået med hest, der er kommet til skade på folden? Der er dog flere grunde til at lukke hesten på fold, og nogle af dem er listet her:

  • Konstant indtag af grovfoder, hvilket hestens fordøjelsessystem er designet til. Heste producerer konstant mavesyre, og ikke kun ved måltider, som er tilfældet ved mennesker. Det er derfor optimalt for hestens at have et konstant indtag af græs (og heri fibre), så man undgår diverse problemer med fordøjelsessystemet.
  • Heste på fold bevæger sig mere. Når hesten græsser på folden står den sjældent stille, hvilket medfører en konstant bevægelse. Bevægelse er godt for muskler og skelettet, og kan modvirke stivhed.
  • Frisk luft på foldene. I stalden er det svært at undgå støv fra strøelse, grovfoder, og når der fejes på staldgangen, og det belaster hestens luftveje. Bruger hesten flere timer på fold om dagen, vil dette mindske belastningen. Det er vigtigt at hestens luftveje fungerer optimalt, for at hesten kan præstere sit bedste.

Ikke alle heste egner sig til at gå på græs hele døgnet, og man skal derfor bestræbe sig på at tilpasse foldtiden til den enkelte hest. 

OK