HorsePro Organiske Mineraler

HorsePro - FODER MED ORGANISKE MINERALER

Alle HorsePro's fuld- og tilskudsfoder indeholder organiske mineraler. Det har vi valgt, da hesten har nemmere ved at optage mineraler bundet på organisk form.

Hvad er organiske mineraler?

Organiske mineraler er defineret som mikro- og makromineraler, der er bundet kovalent til en aminosyre eller en positivt ladet gruppe. Organiske mineraler skal gennem færre processer i kroppen for at bliver optaget. Det bevirker, at hesten har nemmere ved at optage disse organiske mineraler. 

Hvad bruger hesten mineraler til?

Hestens krop indeholder naturligt en lang række mineraler, og bruger derudover mineraler i biokemiske processer i hele kroppen. Mineralerne indgår i opbygning af tænder og knogler, er nødvendige for væskebalancen samt syre- og basebalancen. Derudover er de vigtige for nerve- og muskelcellers normale funktion og indgår bl.a. som komponenter i hormoner, enzymer og blod.

Har hesten brug for mineraler?

Hesten har brug for nærringsstoffer, og herunder mineraler, i forhold til sin kropsvægt og funktion. Når hestens behov er dækket kan nogle mineraler lagres i hestens krop. Hvis hesten overdoseres med mineraler kan det med tiden medføre forgiftning. De mineraler, som ikke lagres i hestens krop, vil udskilles ved et mineral overskud og dermed ikke medføre en forgiftning.

Når hesten bruger flere mineraler, end hvad den tildeles, vil den bruge af sine lagre. Det kaldes et mineral underskud. Når mineral depoterne er tømt vil man opleve mangelsymptomer, hvilket f.eks. kan være forringet hovkvalitet.

Hvordan får hesten dækket sit behov for mineraler?

Hestens kan få dækket sit behov for nogle makromineraler (kalium, chlorid og svovl), gennem indtaget af godt grovfoder. Det er dog ikke til at se på grovfoderet, om det indeholder nok mineraler! Derfor anbefaler vi, at man får taget en analyse af sit grovfoder. Grovfoderet har nemlig en større betydning end de fleste tror.

Hestens behov for makromineralerne: Calcium, fosfor, magnesium og natrium kan dækkes ind ved daglig tildeling af et fuld- eller tilskudsfoder. Det samme gælder for mikromineraler som jern, kobber, zink, jod, selen, mangan og cobalt, hvor det daglige behov dog er mindre, men lige vigtige.

Hestens daglige behov for mineraler bør blive dækket ind gennem grovfoder samt enten et fuld- eller tilskudsfoder. Der skal dog tages højde for at hesten i perioder kan have brug for ekstra tildeling. Det kan f.eks. være i forbindelse med stressende perioder eller hårde præstationer.

OK